Over de Vlakte – 1999

Over de Vlakte

Fietsend over Maasvlakte Rotterdam

TV-serie, 5 delen, TV Rijnmond

1999

39:35 min.

Al jaren was ik gefascineerd door de Maasvlakte, het meest westelijke havengebied van Rotterdam, land gewonnen op de zee. Dit toen nog deels braakliggende gebied oefende niet alleen op mij een grote aantrekkingskracht uit, allerlei mensen kwamen er op af: natuurliefhebbers, deltavliegers, botenkijkers, fossielenzoekers. 

Het leverde in 1999 een prachtige tv-serie op voor TV Rijnmond die ik, als ik niet als camerajournalist had gewerkt, niet zo makkelijk had kunnen maken.

Al fietsend maakte ik m’n shots, liet me verrassen door toevallige ontmoetingen of was ik op weg naar een afspraak. 

Eigen persoonlijkheid inzetten

Ik realiseerde me dat ik ook m’n eigen persoonlijkheid moest inzetten, dat hoorde wat mij betreft bij de camerajournalist: je hoort en ziet me de kijker toespreken, vragen stellen of met verbazing reageren. Want wie spontaniteit wil krijgen moet het natuurlijk ook zelf geven. 

Het maakt de soms wat wiebelige beelden acceptabel en neemt je mee in het verhaal van de reporter.

Die ‘s ochtends z’n tentje uitkomt om de Maasvlakte te verkennen en op zoek gaat mensen die het gebied, ieder op hun eigen manier, kunnen waarderen of er voor werkzaamheden moeten zijn.

Je ziet onder meer de snackbarman, de bootjeskijker, de fossielenjager, de vuurtorentechnicus, de natuurbeschermer en de autopechvogels.


Research, productie, camera en montage: Gerben Zevenbergen

In vijf delen uitgezonden op TV Rijnmond in 1999

Camera: Sony (PD150?)

Audio: richtmic en microfoonzender

Montage: Avid


Lees hier mijn camerajournalist geschiedenis
YouTube afspeellijst – Mijn camjo producties 1994-2005