Pelgrim d/h Groene Hart – 1998

Pelgrim door het Groene Hart

Reisdocumentaire langs pelgrimsroute

1998

TV-serie, 10 delen, TV West

58:35 min.

In 1998 maakte ik mijn eerste camjo tv-serie die daadwerkelijk werd uitgezonden op televisie bij TV West, waar ik toen werkte als verslaggever. Ook hier combineerde ik mijn passie voor wandelingen met de mogelijkheid die me bij toeval geboden werd: de omroep had tv-camera’s besteld en kreeg er voor de aardigheid een paar kleine handycams bij, maar dan wel met beeldchips die een hoge kwaliteit beeld opleverden. 

Ik pakte m’n kans en nam zo’n camera af en toe mee als extraatje als ik op reportage ging.

De shots gebruikte ik, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, samen met de beelden van de cameraman met wie ik die dag op pad was geweest. Het viel eigenlijk niemand op, en dus was de tijd rijp om een ambitieus plan te lanceren.

Driedaagse wandeltocht met eerste video-selfie

Mijn voorstel om als camjo via een bekende pelgrimsroute dwars door het uitzendgebied van TV West te lopen viel in goede aarde bij de omroep. Ik bepaalde een route die ik in 3 dagen kon lopen en maakte een aantal afspraken voor interviews die ik onderweg kon doen. Voor het overige gaf ik mijn journalistieke neus de kans van alles op te pikken om er vervolgens opnames van te maken. 

O ja, van een selfie had ik toen nog nooit gehoord, maar ik wilde de man achter de camera ook aan de kijker laten zien en richtte de camera daarom ook op … mezelf.

Een reisdocu avant la lettre die voor mij ongekende tv-journalistieke mogelijkheden bood omdat ik zonder tijdsdruk en licht bepakt authentieke verhalen kon vertellen die voortkwamen uit mijn nieuwsgierigheid en de behoefte die te delen met de kijkers.

Ontmoeting Nederlandse pelgrims

De tocht voerde me vanaf de grens met Noord Holland dwars door de regio die ook wel het Groene Hart wordt genoemd.

Ik volgde het Pelgrimspad volgde en zette ’s avonds m’n tentje ergens op. Ik ontmoette ook daadwerkelijk Nederlandse pelgrims die naar Santiago del Compostella waren gelopen, zag een kalf ter wereld komen bij een natuurvriendelijke boer en ik speurde naar ringslangen bij de Reeuwijkse plassen. 


Research, productie, camera en montage: Gerben Zevenbergen

In tien delen uitgezonden op TV west in 1998

Camera: Panasonic op tape

Audio: richtmic op camera en bedrade dasspeldmic

Montage: onbekend (2 machine edit?)


Lees hier mijn camerajournalist geschiedenis
YouTube afspeellijst – Mijn camjo producties 1994-2005