Rond de Stad – 1994

Rond de Stad

Journalistieke roadmovie rond Rotterdam

1994

Reisverslag, nooit gepubliceerd

17:15 min

Dit was in 1994 mijn ontdekking van de camerajournalistiek. Ik combineerde m’n ervaring als tv-verslaggever met m’n andere passie: wandeltochten. Daarbij kon ik terugvallen op de technische en inhoudelijke kennis van camera en montage die ik tijdens m’n opleiding televisiejournalistiek had opgedaan. 

Compacte videocamera en Powermac

Ik huurde een High-8 camera, stopte er een tape in en filmde mijn dagtocht die ik liep van Lekkerkerk naar Barendrecht, onder de rook van Rotterdam. Van een camjo (camerajournalist) had toen nog niemand gehoord, maar de videoapparatuur werd steeds compacter en kon begin jaren 90 ook worden gehuurd.

Mijn nieuwsgierigheid en ambitie mondde uit in een reisverslag waarbij ik mezelf, de omgeving en de ontmoetingen op video vastlegde. Het was ook m’n eerste montage op een ‘gewone’ thuiswerkcomputer (Powermac G3) want ook die techniek deed toen z’n intrede. 

Het resultaat was overweldigend, ik werd direct gegrepen door de creativiteit die het in me losmaakte en de authenticiteit en spontaniteit van de opnames die ik maakte met de mensen die ik onderweg ontmoette. 

Camjo?

Noemden we dit toen al camjo? Ik weet het niet, maar ik wist wel dat ik hier verder mee wilde ook al durfde ik dit experiment niet aan te bieden voor uitzending bij Stads TV Rotterdam, de omroep waar ik toen werkte.

Gelukkig kwamen er later nog kansen genoeg om camjo-producties te maken die wel allemaal op televisie zijn uitgezonden.


Camera: High-8 op tape

Audio: richtmic op camera en bedrade dasspeldmic

Montage: Apple Powermac met Edit DV


Lees hier mijn camerajournalist geschiedenis
YouTube afspeellijst – Mijn camjo producties 1994-2005